Kişisel temizliğin önemli bir parçası olan ağız ve dişlerin sağlığının korunması çok önemlidir.
Çünkü bu organlarda görülen herhangi bir sorun pek çok hastalıklara zemin hazırlar. Yiyecekler ağızda çiğnenip tükürükle karıştırılarak yutulur ve sindirime hazır hale getirilir. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi gibi görevleri vardır.
Dişlerin eksik olması ısırma ve çiğnemede güçlük yaratır. Bu tip durumlarda bazı sesler çıkarmakta zorluk ve esneklik görünümde bozukluk olur. Ağız ve diş sağlığının bozan diş çürükleri ve diş hastalıkları vücutta kalp, böbrek, eklemler gibi organlarda sağlık sorunlarından ve ağız kokularına yol açabilir,
Ağız kokusu kişiye özgüven kaybettiren ve sosyolog ilişkileri bozan bir sorundur ağız kokusuna farklı neden olabilir. Ağız ve diş temizliğini dikkat etmeme diş çürükleri diş eti hastalıkları açlık sinüs akciğer kaynaklı enfeksiyonlar şeker hastalığı karaciğer ve böbrek yetmezliği, metabolizmam bozuklukları gibi sorunları ağız kokusundan başlıca nedenlerindendir.
Ağız ve diş sağlığında en önemli iki sorun diş eti hastalıkları ve diş çürükleridir.
Dilin yüzeyi bakterilerin yaşaması için elverişli bir ortamdır yemek sonrası ağız içi dil ve diş de kalan artıklar mikroorgizmalarının faaliyetlerinden dolayı çürümelere yol açar bu mikroorgizmalar yemek yendikten ve özellikle şekerli besinler tükettikten sonra dişler üzerine bir kenara artıklarla beslenir.
Yiyecek artıklarındaki şekerli maddeler kullanarak bunları saydam yapışkan bir madde haline getirir dişler üzerine yapışıp bakteri plakları oluşturur bakteri plaklara bakterilerin diş üzerine tutulmasını kolaylaştırır. Bakteriler şekerlemesini artıklarını tüketiminin sırasını asit üretir bu asitler insülinesini eritirek dişi koruyan diş minesi tabakası üzerine küçük delilikler oluşturur.Bu delikler zamanla genişlenerek oyuklara dönüşür ve diş çürümeye başlar.
Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürüğün ilerlemesi diş özü bölgesine ve çene kemiğinin iltihap oluşturur çürük dişinin tedavi edilmemesi durumda diş kaybedilir diş çürüğü bazen dışarıdan bakıldığı görülmeyebilir bu tip çürükler ancak diş özüne indikten sonra ağırlığı oluşturduktan fark edilir.
Bu kadar ilerledikten sonra uygulanan tedavi işçinin önlemeye yardımcı basit uygulamalara göre çok daha zor para ve pahalıdır bu nedenle 6 ayda bir diş hekimine gider kontrolü yaptırılmalıdır kontroller tedaviyi kolaylaştırarak bireyin sağlığına ve bütçesine ülke ekonomisine katkı sağlar. Diş sağlığının korunmanın en etkili yolu dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi ile temizlemektir.
Bu nedenle küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniğini öğrenmesi gerekmektedir diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir en uygun fırçanın naylon ve orta sertlerdeki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilen ve arka dişlere rahat ulaşabilen başı küçük fırçalar tercih edilmelidir.
Dişler uygun fırça seçilerek günü en az iki kere sabah kahvaltısı sonrasına ve gece yatmadan önce 3’er dakika düzenli olarak fırçalanır diş fırçası asla başkalarıyla paylaşılmamalı üç dört ayda değiştirmelidir. Diş macunu ağza hoşa giden koku vermesi nedeniyle diş fırçalamasını kolaylaştırır. Diş fırçalarken leblebi büyüğündeki macun kullanarak yeterlidir.
Diş fırçası 45 derecelik açı ile tutulur diş eti hizasında başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır dişler dış yüzeyden başlanarak yumuşak ve dairesel hareketlerle ön dişlerden arka dişlere doğru fırçalanmalıdır aynı şekilde dişlerin iç yüzeylerde fırçalanır. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.