
BİTCOİN YÜKSELMESİ DEVAM EDİYOR
Bitcoin fiyatı son birkaç gün içinde önemli bir artışa tanık oldu ve ABD’de TÜFE raporunun yayınlanmasının ardından son 24 saat içinde ivmesi ve rallisi arttı. Endeksin, Amerika Birleşik Devletleri halkına yük olan fiyatlardaki artışın devam ettiğini gösterdiği yer.
Endeksin, Amerika Birleşik Devletleri halkına yük olan fiyatlardaki artışın devam ettiğini gösterdiği yer. Tüketicilerin çeşitli mal ve hizmetler için ödediği fiyatlardaki ortalama değişimi ölçen ve bunları aylık olarak birbiriyle karşılaştıran önemli bir ekonomik ölçü olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık ayı enflasyon seviyesinde önemli bir düşüş gösterdi. oran neredeyse bir yılın en düşük seviyesine ulaştı.
En son TÜFE okumasının %6,5 olarak gelmesiyle, Bitcoin gibi değişken varlıkların fiyatı için bir katalizör görevi görebilecek düşen enflasyon argümanına daha fazla güven veriyor. Çekirdek TÜFE aylık bazda %0,3 artarak piyasa beklentileriyle tam uyumlu oldu. Eylül 2022’deki %6,5’lik artış, Ağustos 1982’den bu yana en büyük sıçrama oldu. Çekirdek tüketici fiyatlarının son 15 ayda gördüğünden daha az artması Federal Rezerv’in ABD’de uyguladığı faiz oranlarını düşürmesini mümkün kıldı.
Fiyatlar ayrıca, benzin, kamu hizmetleri, tıbbi bakım hizmetleri ve kullanılmış araba fiyatlarından yapılan genel indirimlerle aylık bazda önemli ölçüde düştü. Restoranlarda görülen fiyat artışları beklenenden daha ılımlı olurken, sıfır araç fiyatlarında değişiklik olmadı. Hisse vadeli kontratları, Aralık ayı tüketici fiyatları raporunun analistlerin enflasyonist baskılarda yavaşlama beklentilerini doğrulamasıyla düştü.

Vadeli işlemler %0,1 artışla 28 puan yükseldi. S&P 500 vadelileri %0,1 düşerken Nasdaq 100 vadelileri %0,2 düştü. Öte yandan, Bitcoin (BTC) fiyatının endeks verilerinin yayınlanmasının ardından 21,000 dolara yükselmesiyle 21,300 dolar civarında seyreden kripto para piyasası karışık tepkiler verdi. 2021 baharında, fiyatları 1980’lerin başındaki stagflasyon döneminden bu yana en yüksek seviyelerine çıkaran koşulların bir araya gelmesinin neden olduğu bir enflasyon artışı görüldü.
Corona virüsü arz ve talep arasında dengesizliğe neden oldu ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali enerji fiyatlarına etki ederek trilyonlarca dolarlık mali ve parasal teşvik enjeksiyonuna neden oldu ve bu da özellikle arzın kötüleşmesiyle emtiaların değer kazanmasına neden oldu.