Hayvanlar kışı nasıl geçiriyor?
Havalar iyice soğudu. Gündüzleri kısaldı sonbaharda rengarenk olan yapraklar döküldü, ağaçlar çıplak kaldı. Artık her an burnunuza bir kar tanesi konabilir. Zaten pek yakında birçok yer bembeyaz karla kaplanacak. Peki biz sıcak evlerimizde otururken doğada hayvanlar kışı nasıl geçiriyor acaba?

Kuzey yarıküredeki bazı kuşlar ve başka bazı hayvanlar zorlu kış koşullarından kaçmak ve daha kolay besin bulmak için güneydeki daha sıcak bölgelere göç eder. Kuzey sumrusu en uzağa göç eden kuş türüdür.
Bölgesi’nde yaşar ve sonbaharda 35.000 km güneye uçarak Güney Kutup Bölgesi’ne ulaşır. İlkbahardaysa Kuzey Kutup Bölgesi’ne geri döner.

Kuzey Amerika’da yaşayan kral kelebekleri kıtanın güneyiyle kuzeyi arasında uzun bir göç yolculuğu yapar.
Kıtanın kuzey bölgelerde yazın sonunda göçe başlayan kelebekler sonbaharın ortalarında kıtanın güney bölgelerindeki dağlık alana ulaşırlar.
Burada kışı bir çeşit uyku halinde geçirirler. İlkbahar yeniden kuzeye doğru göçe başlarlar. Ancak bu dönüş yolculuğu bir kaç nesil sürer.

Hayvanları Zorlu kış koşulları ile baş etmek için bizimkilere benzeyen yöntemler kullanılır.
Örneğin tilkilerin postundaki kıllar kışın daha yoğun ve uzun olur bu kıllar soğuğa karşı iyi bir yalıtım sağlar bu sayede tilkiler soğuk havada bile sıcak kalabilir ve kış boyunca avlanmaya devam ederek besin bulabilir.

Sincap fare ve başka bazı hayvanların kış gelmeden tüm kışlık giyeceklerini hazır ettiklerini biliyor muydunuz? Örneğin sincaplar topladıkları yemişleri kışın yemek üzere ağaç kovuklarına yerin altına açtıkları oyuklara saklar Üstelik neyi nereye koyduklarında sonradan hatırlarlar.
Kar soğuktan korunmak için iyi bir yalıtım malzemesidir. İgloları hatırlayın insanlar tarafından kar bloklarından yapılmış evler kışın toprağı örten karın hemen altında yaşayan yaşam sürer peki çok böcek küçük memeli kertenkele grubu kışı toprağın altına geçiyor üstelik burada besin bulunmakta karın üstünde bulunmaktan daha kolaydır.

Bazı hayvanlar kışın birbirlerine sokularak geçirir ancak bu için işin bir de püf noktası var sokulurken belirli bir mesafeyi korumak gerekir. Güney kutup bölgesinde yaşayan imparator penguenler soğuktan korunmak için birbirlerine tüylerini sıkıştırmayacak şekilde hafifçe dokunarak sokulur. Böylece tüyleri ısı yalıtımı yapmaya devam edebilir eğer kuşlardan biri biraz fazla sokulursa yanındaki kuş bir adım yana çekilip mesafesini korur.
Doğada pek çok canlı toprağın altında kazdıkları yuvalarında ya da suların derinliklerine kışı sakin bir şekilde geçirir bazı sıcakkanlı canlılar sonbaharda bolca beslenip bedenlerindeki yağ miktarını arttırır bu şekilde kışı geçirmek için gereken enerjiyi depolamış olurlar.
Soğuklar bastırdığından önce vücut sıcaklıklar düşer kalp atışlar yavaşlar ve nefes alıp vermez saygıları azalır derin bir uykuya dalarlar buna kış uykusu denir kirpiler yer sincapları ve bazı yarasa türleri kış uykusuna yatan hayvanlarından birkaç bir kaçı kış uykusuna yatan bazı hayvanlar tüm kışı bu şekilde uyuyarak geçirirken bazıları da arada beslenmek için uyanır sonra hemen geri uyurlar. Kaplumbağa, kurbağa ve böcek gibi bazı soğukkanlı hayvanların vücut sıcaklığı havaların soğuk olması ile iyice düşer bu hayvanlarda bir tür uyku halini geçerler.

tenks tenks