Holo chain, veri bütünlüğü ve dağıtılmış bir bilgi işlem uygulaması olan Holo‘yu desteklemek için tasarlanmış dağıtılmış bir karma tablodur.
Holo, üzerine kurulu merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını sağlayan bir platformdur. Holo’nun blok zincirinin versiyonudur. Diğer blok zincirlerinden farklı olarak ölçeklenebilirliği geliştirmek için aracı merkezli bir yöntem kullanır. Bireysel node’lar, işlemleri bağımsız olarak onaylar ve doğrular. Bu işlemler daha sonra doğrulama için komşu node’lara ve daha sonra şeffaflık için ana holo iletilir.
Holo kullanarak, geleneksel İnternet ölçeklenebilirliği ile mevcut blok zinciri ağlarının sınırlamaları arasındaki boşluğu kapatmayı hedeflemektedir.
Holo özünde her katılımcıya kendi “zincirini” veren bir Dağıtılmış Karma Tablosu (DHT) kullanan dağıtılmış uygulamalar için bir veri bütünlüğü protokolüdür. Ancak Holo adından da anlaşılacağı gibi bir blok zinciri değildir. Örneğin, bir DHT üzerinde bilgi yayınlamak BitTorrent kullanmaya benzer.
Holo ekibinin diğer kripto projelerinin sunmadığına inandığı bir şey olan, programlama ve uygulama geliştirmeyi destekleyen genelleştirilmiş bilgi işlem için dağıtılmış bir çerçeve sunmayı amaçlıyor.
Holo tepesinde, merkezi olmayan uygulamaları veri havuzlarını vb. barındırmak için bilgi işlem gücünü paylaşan ve tüketen dağıtılmış bir ana bilgisayar ve kullanıcı ağı olan Holo oturur ve ana bilgisayarlara hizmetleri için ödeme yapılır. Ancak aynı şekilde Holo bir blok zinciri değil, geliştirme ekibine göre Holo da bir token değil katılımcılar arasında kullanmak ve kripto projelerinde yaygın olan değişken veya spekülatif alışkanlıklara karşı bağışıklık sağlamak için tasarladığı “varlığa dayalı karşılıklı kredili kripto muhasebe sistemi”dir.
Blockchain, şüphesiz ki bilinen bütün para sistemlerini ve teknolojiyi geliştiren bir yeniliktir ve geleceğin işlemleri bu ağ üzerinde gerçekleşecektir. Özellikle 2021 yılından sonra bu fikir geniş kitle tarafından kabul görmüş durumdadır. Blockchain sisteminde var olan bir bilgi, kriptografik hash yöntemiyle saklanır.
Bu yöntem, ağın bütün olarak doğruluğunu ve bütünlüğünü korur. Klasik teknolojiye göre maksimum güven ve veri doğruluğu sağlayan bu özellik blokchainin en önemli avantajlarındandır.
Fakat her sistemde olduğu gibi bu teknolojide de bir takım zayıflıklar bulunur. Blockchain ağının bütünlüğünün korunması için bağımsız şekilde bütün üyeler tarafından doğrulanması gerekir. Bu da şimdilerde sıklıkla karşımıza çıkan ölçeklenebilirlik sorununun temelidir.
Ağ üzerindeki veri miktarı arttıkça, kontrol süresi de arttığından saniyede gerçekleşen işlem sayısı düşer. Dolayısıyla veri arttıkça işlem hızı sınırlandırılır. Bitcoin gibi bazı kripto paralarda karşılaşılan yavaş transfer ve düşük limit gibi sorunlar bu sebeple ortaya çıkar.
Holochain teknolojisi DNA’ya benzetilebilir. DNA’nın hücre içindeki depolanması burada örnek olarak alınmıştır. Blokchain’deki bütün kopyanın korunmasındansa dağıtık hash özelliğiyle verileri doğrulaması, Holo’nun zincirden ayrışmasını sağlar. Buna göre, temsilciler bilgisayarlarını kapattığında veri kaybı yaşanmaz ve sistemdeki sınırlı bir kopya halka açık şekilde saklanır.
Kopyalardaki doğrulama ise belirlenmiş kurallara göre gerçekleşir. Bu nedenle kripto holo yorum ve beklentileri fazlasıyla olumludur. Bunun yanı sıra Holo, Blockchain’e göre daha çevreci bir yaklaşıma sahiptir ve Holo beklenti fiyatını etkileyen faktörlerden biri de budur. Temsilcilerin verileri Blockchain üzerinde saklama, doğrulama zorunluluğunun ve madencilik bileşeninin olmaması, proof-of-work sisteminde gereken işlem gücü ve elektrik enerjisini azaltır.
Başarılar güzel paylaşım