
ISI VE SU İZOLASYON OLARAK İKİYE AYRILIR
Isı izolasyonu mantolama
Isı izolasyonu mantolama olarak adlandırılır bir binanın ısı izolasyonu yapmak kışın manto giymeye benzer binanıza manto giydirirsiniz mantolamanın binaya yüzde 55 gibi bir ısı tasarruf sağlar.
Isı izolasyonu yapmak sırasıyla şu şekilde olur binamıza uygulama yapacağımız izolasyon malzemesini seçmemiz gerekir. Bunlarda eps ve taş yünü malzemeleri en uygunlarıdır. Uygulaması şu şekilde olmalıdır binanın yüzeyi kaba sıva yapıldıktan sonra eps veya taş yününü yapıştırma harcıyla yüzeye göre top veya sürme uygulaması uygulayarak eps veya taş yününe sürülür.
Yüzeye yapıştırma uygulaması yapılır boşluk kalmayacak şekilde. Eps veya taş yününe dübel uygulaması yapılır. Bu uygulama yapıldıktan sonra birinci kat sıva uygulaması ve ardından ikinci kat sıva arasına 160 gr mantolama filesi uygulanır tekrarından süngerli sıvaya tabi tutulur. Bu işlemler bittikten sonra boya uygulamasına geçilir. Boya astarı uygulaması yapılır tekrarından seçilmiş olan boya renkleri uygulanır mantolama işlemimiz biter.
Isı izolasyonunun önemi
Ülkemizde enerjiye harcanan para yıllık bazda seksen milyar dolar olarak düşünürsek bu müthiş ötesi bir rakam. Bu paranın iç piyasaya nasıl bir canlılık getireceğini kaç tane köprü, kaç tane fabrika okullar, hastaneler vs ne enflasyon kalır nede faiz belası ülke şaha kalkar. Onun için izolasyon çok önemli izolasyonsu‘z ev sokağa atılan paradır. dışa bağımlığımızı azaltmak için mutlaka izolasyon yapılmalı.

Su izolasyonu
Su yalıtım membranı esnek ve dayanıklıdır, membran uygulamalarında çeşitli tipteki yüzeylere kolaylıkla uygulanabilir, su yalıtım membranı yüksek çekme ve yırtılma mukavemetine sahiptir, su yalıtım membranı toprakta oluşabilecek olumsuz koşullara karşı dayanıklıdır, su yalıtım membranı genişletme, baca kenarları, parapet dönüşleri gibi detaylarda rahatlıkla uygulanabilir.
Su yalıtım membranı, projenin ana cephelerinde, su toplama noktalarında, otoparkın eğimli yüzeylerinde, proje teraslarında, kiremitlerde, balkonlarda, beton kanallarda, yağmur oluklarında, gizli derelerde, bazı istinat duvarı projelerinde, kanalizasyon izolasyonunda kullanılır. arıtma tesisleri, yeraltı suyu basınçlı projeler, su deposu yalıtımı, havuzlar, yüzme havuzlarda kullanılır.
Su izolasyon çeşitleri buraya yazmakla bitiremeyiz çok çeşitleri vardı ben size sadece binanın temeline uygulamayı anlataçam binanın temeline atılan betonun biraz düzgün olmasına dikkat edelim aksi takdirde zemine uygulayaçağımız membran üstüne atılacak betonun membranı yırtma olasılığı yüksek yaptığımız işin boşa gitmesine sebep oluruz. Zemine bitim astarını sürdükten sonra membran serilir.
Serilen membranın pürmüz yardımıyla zemine yapıştırılır. Perde izolasyonuna başlamadan önce yüzeyine bitüm astar dediğimiz zift malzemesini sürmemiz bizim için önemli perdeye uygulayaçağımız mebranın tutmasına yardımcı olacaktır. Membranı perdeye ısıtarak sora opim denilen malzemeyle birlikte xpys membrandan sonra dırınaj levhasını çekip dolgu malzemesini perdeye doldurarak perde izolasyonunuda bitirmiş oluruz.
Ayrıca su izolasyonunu hem binanın çatılarında ve teraslarda uygulaması yapılarak binanın içerisine su gelmesini önlemiş oluruz.

Su izolasyonunun önemi
Su izolasyonun önemi zemin ve perdeye uygulanan membranın binanın perdesine ve zeminine suyla irtibatını keserek binaya zarar vermesini önler. Binanın demirlerinin çürümesini önlemektir amaç ülkemiz deprem bölgesi olduğu için su izolasyonuda çok önemlidir. Bir depren anında çürümüş demirlerin binayı yıkılması daha kolay olacaktır.