Yeterli ve dengeli beslenme Doktor kapısından hekim kapısından uzak tutacak bir yaklaşım olabilir. Sizi sağlıklı kılar onun için de ismi üzerinde sağlıklı ve dengeli beslenmek peki ne algılıyoruz sağlıklı ve dengeli beslemede bir kere tüketeceğiniz sebze meyvenin mevsimsel olmasına dikkat göstermeliyiz.
Taze ürün tüketmeye önem gösterin, hazır gıdalardan uzak durun, aşırı yağlı besinlerden uzak durun, fast food dan uzak durun, günlük ihtiyacınız olan kilo başına 40 mililitre suyu muhakkak alın. Aldığınız lokmalarla yarışmayın, yemekle boğuşmayın, aldığınız yediğiniz yemeğinin lezzetine varın lokmalarınızı iyice çiğneyin.
Bireylerin sağlıklı olmasında fiziksel aktivite ve spor yapmanın yanı sıra beslenmede önemli yer tutar. Beslenme büyüme yaşının sürdürülmesi, verimliliğinin artırılması ve sağlığının korunması için besinlerinin tüketilmesidir.
Yenilebilen tüm bitki ve hayvan dokuları besinleri oluşturur beş besin gurubu tüketilerek vücudun besin ihtiyacı karşılanır. Bu besin gurupları ekmek ve tahıllar, meyve sebzeler, et yumurta ve baklagiller, süt ve süt ürünleri, yağlar ve şekerlerdir. Temel besin gruplarının tamamı günlük olarak tüketilmelidir. Çünkü bileşimlerinde besin ögeleri adı verilen ve yaşamsal işlevler için gereksinim duyulan kimyasal maddeler bulunur.
Besin ögeleri karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur. Vücudun büyümesi ve yenilenmesi ve çalışabilmesi için besin ögelerinin her birinin yeterli ve dengeli miktarda doğru zamanlarda vücuda alınarak kullanmasında yeterli ve dengeli beslenme denir. Yeterli beslenme, vücudun yaşama ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli enerjinin sağlanmasıdır. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin yanı sıra bütün besin ögelerinin gereksinim kadar alınmasıdır.
Besin öğelerinin her biri vücutta farklı işlev ve özelliklere sahiptir örneğin meyve sebzeler vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. Besin ögelerinin herhangi bir yada bir kaçı eksik tüketildiğinde gelişme gerilikleri ve sağlık sorunları görülür. Beslenmede amaç kişinin yaşı, cinsiyeti, bedensel özelikleri veya yaptığı fiziksel aktivitelerine göre gereksinimleri olan besinleri tüketmesidir. Hangi yaş olursa olsun gün boyunca herkesin öğünleri 3 ana 2 ara olmak üzere düzenlenmelidir. Bu öğünlerin en önemlisi kahvaltıdır.
Güne kahvaltıyla başlamak insan sağlığının korunması ve ve vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında acısından çok önemlidir.
Sabah yapılan kahvaltı insan yeni bir güne hazırlamada çok önemlidir. Sabah yapılan kahvaltıda insanı güne zinde başlamasına yardımcı olur. Bu bizim için çok önemli enerjimizi sağlar. dengeli beslemenin mideyi yormayacağı gibi kalbe olacağı baskıların azaltmasını sağlar böylelikle sağlık vücutlar elde etmiş oluruz.